SK

Obec Veľký Kýr

Oficiálna webová stránka obce

Júl bez plastov

Mesiac júl je známy aj ako „Júl bez plastov“ (v angličtine Plastic Free July) a dáva nám príležitosť byť súčasťou riešenia plastového znečistenia. Do tejto iniciatívy sa každoročne zapájajú milióny účastníkov z rôznych krajín, aby znížili množstvo plastového odpadu. Pri tejto príležitosti si Vás dovoľujeme vyzvať, aby ste sa zapojili aj Vy a znížili množstvo plastového odpadu vo Vašej domácnosti.

Veríme, že aj Vy sa zapojíte do Júla bez plastov.

S pozdravom

Samospráva Obce Veľký Kýr a tím Priateľov Zeme – SPZ   

-------------------------------------------------------------------
Priatelia Zeme – SPZ pôsobia od roku 1996 ako neziskové občianske združenie, chrániace životné prostredie a prírodu. Okrem iného spolupracujú aj so samosprávami na zefektívňovaní systémov odpadového hospodárstva, navrhujú a zavádzajú do praxe nové účinné prvky v zmysle Zero Waste stratégie. Realizujú informačno-vzdelávacie aktivity a kampane pre širokú a odbornú verejnosť na témy predchádzania vzniku odpadov, triedenia odpadov a kompostovania. Ak máte záujem s nimi nadviazať spoluprácu, kontaktujte ich.
V prípade, že sa o nich a ich aktivitách chcete dozvedieť viac, navštívte ich webové stránky.
www.priateliazeme.sk/spz
www.nulaodpadu.sk
www.kompost.sk 
www.stopspalovniam.sk
www.zerowastecities.sk


Tipy pre jednotlivcov 

Tipy na nákup potravín a nápojov: 

·         Nakupujme v bezobalových predajniach do vlastných vrecúšok, dóz a fliaš. Pokiaľ nemáme možnosť nakupovať v týchto predajniach, pri nakupovaní uprednostňujme výrobky s menším množstvom obalu. 

·         Na pitie uprednostňujme vodu z vodovodu alebo minerálneho prameňa pred balenou vodou. Používajme vlastnú fľašu, ktorú si môžeme kedykoľvek naplniť.

·         Ak potrebujeme kúpiť vodu alebo iný nápoj v obale, uprednostňujme taký, ktorý je v sklenenej vratnej fľaši. Aj keď sú u nás zálohované aj plastové fľaše, tieto fľaše sú následne odovzdané na recykláciu. Sklenené vratné fľaše sú opätovne naplnené. Ak chceme nakupovať nápoje vo vratných fľašiach, ale nie sú v ponuke, požiadajme obchodníka, u ktorého nakupujeme, aby ich zaradil do svojej ponuky. Podľa zákona o odpadoch sú obchody s predajnou plochou nad 100 m2, ktoré ponúkajú nápoje v jednorazových obaloch povinné zaradiť do svojej ponuky aj nápoje rovnakého druhu v opakovane použiteľných obaloch, ak také sú na trhu.

·         Namiesto balenej zeleniny, ovocia a pečiva nakupujme nebalenú do vlastných textilných vreciek.

·         Plastové tašky nahraďme opakovane použiteľnými textilnými taškami, ktoré majú dlhšiu životnosť.

·         Namiesto kúpy malých jednorazových obalov na smotanu, med, džemy, atď. uprednostňujme väčšie balenia v sklenenom obale. Tieto obaly nevyhadzujme, ale nechajme si ich na opätovné použitie. 

·         Namiesto mlieka v tetrapaku alebo plastovej fľaši uprednostňujme mlieko z mliekomatu.

·         Namiesto kávy v kapsuliach a čajov vo vrecúškach uprednostnime sypanú kávu/ čaj. Bylinky si môžeme vysušiť aj sami a uskladniť ich napr. v zaváraninových pohároch. 

Tipy do domácnosti: 

·         Nekupujme hneď nové veci len preto aby sme sa zbavili plastových a nahradili ich, vyprodukujeme tak zbytočný odpad. Opravujme si aj pokazené plastové veci, praskliny je možné zlepiť/zataviť.

·         Nepoužívajme riady a kuchynské náradie, akým sú napr. naberačky, sitká, varešky, dosky na krájanie atď. vyrobené z plastu. Uprednostnime sklenené, kovové a drevené materiály.  Desiatu si zabaľme do dózy alebo do opakovane použiteľného voskovaného vrecúška namiesto plastového vrecka. 

·         Namiesto plastových obrusov, ktoré bývajú vyrobené z PVC, používajme textilné.

·         Ak máme deti, alebo kupujeme darček, uprednostňujme látkové a drevené hračky pred plastovými. Dobrým darčekom môže byť zaujímavý výlet, či kniha.

·         Namiesto klasickej hubky na riad používajme hubky z prírodných materiálov, napr. lufu, alebo handričky, ktoré môžeme po znečistení vyprať. 

·         Čistiace prostriedky si čapujme do vlastných fliaš. Ak nemáme možnosť kúpiť čapovaný prací prášok, uprednostnime pracie prášky balené v kartóne, namiesto pracích gélov v plastovom obale. 

·         Pri výbere bytových dekorácií, akými sú napr. kvety sa vyhnime tým, ktoré sú vyrobené z plastu. Živé kvety v sklenených črepníkoch sú nádhernou živou dekoráciou. Nezabúdajme na to aj pri návšteve cintorína. Namiesto umelých kytíc uprednostnime prírodné ozdoby alebo živé kvety z vlastnej záhrady, od lokálneho predajcu kvetín, alebo sušené kvety. Vhodné sú aj viacročné kvety v črepníkoch.

Tipy pri hygiene a osobnej starostlivosti 

·         Namiesto sprchového gélu a šampónu používajme tuhé šampóny, tzv. šampúchy, ktoré sa dajú kúpiť aj v papierovom obale. Rovnako nahraďme aj tekuté mydlo tuhým, alebo si tekuté mydlo načapuje v bezobalovom obchode.

·         Nepoužívajme vlhčené obrúsky, často obsahujú mikrovlákna, sú zabalené v plastovom obale a sú jednorazové.  Namiesto nich používajme vodu a prateľné utierky, malé uteráčiky, prípadne vyrobené utierky zo starého oblečenia. Môžeme ich používať aj na umytie rúk vonku, stačí keď ich namočíme do vody a vložíme do nepremokavého opakovane použiteľného vrecka alebo dózy. 

·         Ak máme malé deti, tak namiesto jednorazových plienok používajme látkové. 

·         Nepoužívajme jednorazové žiletky, nahraďme ich holiacimi strojčekmi, v ktorých sa menia len žiletky alebo holiace hlavice.

·         Menštruačné kalíšky, hubky a textilné vložky sú vhodnou alternatívou k bežným menštruačným pomôckam, ako sú vložky a tampóny. 

·         Preferujme nebalený toaletný papier z recyklovaného papiera ako alternatívu k veľkému baleniu, v ktorom sú jednotlivé kusy papiera zabalené v plastovom obale. 

·         Spotrebu plastov a produkciu plastových odpadov môžeme znížiť aj v oblasti ústnej hygieny. Môžeme si vybrať zubnú pastu v kovovom obale namiesto plastového obalu a ústne vody v sklenených fľašiach namiesto plastových. Zubnú pastu a ústnu vodu si môžeme dokonca vyrobiť sami, návody nájdeme na internete.  Plastové zubné kefky nahraďme drevenými alebo bambusovými. 

Tipy do záhrady: 

·         Nepoužívajme plastové dekorácie a doplnky, napr. kvetináče. Namiesto nich preferujme prírodné alternatívy, napr. hlinené kvetináče, drevené dekorácie... 

·         Nepoužívajme geotextíliu proti burine. Jej hlavnou zložkou je polyetylén (PET) alebo polypropylén (PP), ktoré sa pri dlhšom kontakte s pôdou rozložia na mikroplasty. Nahradiť ju môžeme kartónom, kompostovateľnou fóliu, slamou alebo kôrou.  

·         Uprednostnime skleník vyrobený zo starých okien alebo skla pred plastovým skleníkom alebo fóliovníkom. 

·         Namiesto plastového záhradného nábytku uprednostnime nábytok vyrobený z dreva, najlepšie z lokálneho. 

·         Na polievanie používajme kovové krhly namiesto plastových. Ak používame záhradné hadice, vyberajme také, ktoré nie sú vyrobené z PVC a neobsahujú škodlivé látky, napr. ftaláty. 

·         Nepoužívajme umelý trávnik. 

·         Zvážme kúpu plastového bazéna, dajme prednosť kúpaniu v prírodnom jazere alebo na kúpalisku. 

Ďalšie tipy bez plastov: 

·         Odmietajme jednorazové (nie len) plastové riady a príbory na podujatiach. Radšej si donesme vlastné opakovane použiteľné. Uprednostňujme prevádzky, kde používajú opakovane použiteľný riad a príbor.

·         Namiesto donášky jedla uprednostnime návštevu reštaurácie. Ak si potrebujeme zobrať jedlo so sebou, donesme si vlastný opakovane použiteľný obal a požiadajme obsluhu aby nám ho zabalila do neho, alebo si ho sami preložme. Na kávu so sebou si nosme vlastné poháre.  

·         Ak organizujeme oslavu, nepoužívajme plastové ozdoby a balóny. Uprednostnime radšej doma vyrobenú výzdobu napr. zo starého papiera, ktoré si následne odložme pre ďalšiu príležitosť. 

·         Všetky plastové odpady, ktoré vyprodukujeme, vytrieďme do príslušnej nádoby/ vreca na plast.  Dôkladným triedením a následnou recykláciou plastového odpadu sa obmedzí plytvanie surovinami, ušetria sa prírodné zdroje a zníži sa vplyv ich ťažby na životné prostredie. Okrem toho má recyklácia aj ekonomické výhody, napr. v porovnaní so skládkovaním a spaľovaním vytvára viac pracovných miest. Podľa zákona o odpadoch je každá obec/mesto povinné zabezpečiť triedený zber plastových odpadov a obyvatelia sú povinní sa do tohto zberu zapojiť. Ten, kto sa nezapája do triedeného zberu, porušuje zákon o odpadoch. Ak sa nám nepáči systém zberu odpadu v obci/meste, kde žijeme, alebo nie je dostatok zberných nádob na triedený zber, obráťme sa na obecný/mestský úrad a požiadajme o zlepšenie stavu. Každá obec a mesto je povinné zaviesť vhodný systém triedeného zberu a umožniť obyvateľom triediť odpad.

·         Buďme kreatívni. Ak vyprodukujeme plastový odpad, zvážme či ho pred vyhodením nevieme ešte nejako využiť. 

·         Vyhýbajme sa problematickým plastom, ktoré sa nedajú recyklovať (hlavne kombináciám rôznych materiálov), ale napr. aj PVC, ktorý patrí medzi najškodlivejšie plasty.

·         Neplytvajme jedlom – predídeme tak nie len potravinovému odpadu, ale aj odpadu z obalov.

 

Zdroj: www.nulaodpadu.sk/bez-plastu/jul-bez-plastov

 

Obecné informácie rýchlo a ľahko
pomocou emailov

Rýchly a jednoduchý zdroj informácií z Vašej obce

*Zadaním emailovej adresy súhlasíte s odberom aktualít

app