Nagykér község : Nyolcvan évvel ezelőtti emlékeket elevenítettek fel

25.10.2017

Nyolcvan éve avatták fel a falu kultúrházát, ezt ünnepelték a hétvégén a településen. Kiállítással és Ünnepi műsorral idézték fel a régmúlt időket.

Nyolcvan évvel ezelőtti emlékeket elevenítettek fel

A szervezők azt szerették volna feleleveníteni, hogyan épült a kultúrház, és milyen lehetett az átadási ünnepély 1937 októberében. „Rábukkantunk a nyolcvan évvel ezelőtti meghívóra, amely a kultúrház avatására invitálta a falu népét. Gyönyörű nyelvezettel írták, és arról tanúskodik, milyen igényesek voltak az elődeink" -mondta Kanyicska Ilona szervező.

A levéltári kutatások során megtalált adatok alapján a község meglepően gazdag kulturális életet élt a harmincas években, melynek mozgatórugója elhivatott pedagógusok egy csoportja volt. Mivel a színjátszó- és kórusmozgalmak számára az iskola termei egy idő után szűknek bizonyultak, a község úgy döntött, a falu központjában, a Nyitra folyó partján építi fel a kultúrházat. Az épületet Dombay Ede nyitrai építész tervezte, és a Szlovenszkói Magyar Kultúr Egyesület nagykéri csoportja építette. „Összefogtak a módosabb családok, megbeszélték, ki mivel tud hozzájárulni az építkezéshez. Volt, aki a faanyagot hozta, más a munkában segített. A dokumentumok szerint mindössze kilenc hónap alatt épült fel a kultúrház" -mondta Kanyicska Ilona.

Az épületet 1937. október 24-én avatták fel, felléptek a környék énekkarai, a nagykéri férfikar és az elemi iskola gyermekkara, este pedig a nagykéri műkedvelők egy csoportja színielőadással várta a közönséget. Most a szervezők ennek a nyolcvan évvel ezelőtti ünnepélynek a jegyében állították össze az ünnepi műsort, amellyel elsősorban a karéneklés hagyományát szerették volna feleleveníteni. A faluban jelenleg nem működik énekkar, ezért a szervezők úgy döntöttek, erre az alkalomra megszervezik, és az egykori karvezetőt, Simek Viktor karnagyot kérték fel a dalok betanítására. Simek Viktort, a zsérei Zoboralja Női Kar vezetőjét kedves emlékek fűzik a községhez, mivel a hatvanas években itt kezdte pedagógusi pályafutását, ő vezette a falu vegyes karát és gyermekkarát. A karnagy bízik benne, hogy az alkalmi énekkar együtt marad. „Meglátjuk, hogyan alakul, de látok bennük fantáziát" -mondta Simek Viktor. Az ünnepi műsor programjában olyan énekkari mű is felcsendült, amelyet a nyolcvan évvel ezelőtti ünnepélyen is elénekeltek a kultúrház falai között, a látogatók pedig megtekinthették azt a fotókiállítást, amely az elmúlt nyolcvan év kulturális életét elevenítette fel. (Havran Kati)


©  Obec Velky Kyr | created by Era Web solutions s.r.o. & Mgr. Daniel Szaraz Webstern s.r.o.