Kiadványok

„A nagykéri Mórincában szól a muzsika...”

ÚJ SZÓ: 2015. április 29. Nagykér. A tánccsoport a nevét arról a rétről kapta, ahol egykor a mostani gyerekek nagyszülei járták a táncot. 1996-ban verbuválódott az érsekújvári járásbeli Nagykéren az alapiskola magyar tagozatát látogató gyerekekből a Mórinca néptánccsoport. A Mórincának jelenleg több mint negyven tagja van.

Cikkek a sajtóból / 07.05.2015 / Folytatás

Felvidéki alkotó kapta a III. Székelyföldi Grafikai Biennále fődíját

FELVIDÉK.MA: 2015. január 30. Szőke Erika felvidéki képzőművész nyerte idén Sepsiszentgyörgyön a grafikusművészek immáron rangos nemzetközi seregszemléjének számító III. Székelyföldi Grafikai Biennále fődíját. A versenyt még a múlt év szeptemberében hirdették meg. A szemlére végül 37 országból hétszáznál is több alkotás érkezett összesen 336 művésztől.

Cikkek a sajtóból / 02.02.2015 / Folytatás

Házi kenyér és újévi vigadalom Nagykéren

ÚJ SZÓ: 2015. január 7., Nagykér. Tizedik alkalommal tartottak újévi táncháztalálkozót és kalácssütő versenyt az érsekújvári járásbeli Nagykéren, a Mórinca néptánccsoport és támogatóik Nagycétényből, Nyitracsehiből, Berencsről és Kálazról is. A táncházat Szente János, a Mórinca koreográfusa vezette, és a magyarországi Pomázról érkezett Békás banda húzta a talpalávalót.

Cikkek a sajtóból / 07.01.2015 / Folytatás

Nemzetközi történelmi verseny Nagykér

Terra Hírújság 1/2012.  Árpád örökében címmel hirdetett nemzetközi történelmi vetélkedőt a Nagykéri Szlovák és Magyar Tanítási Nyelvű Alapiskola és Óvoda igazgatósága, azzal a céllal, hogy az alapiskolák diákjai még jobban megismerhessék nemzeti történelmünk e dicső korszakát.

Cikkek a sajtóból / 20.02.2012 / Folytatás

CSEMADOK Nagykéri Alapszervezete

Terra Hírújság 2011/10. Nemrégiben ünnepeltük a CSEMADOK Nagykéri Alapszervezete megalakulásának 60. évfordulóját. írásomban azonban nem a múltról szeretnék szólni, hanem a közelmúlt megtörtént eseményeiről és az előttünk álló rendezvényekről. Továbbá bemutatom hosszú ideje eredményesen tevékenykedő csoportjainkat is.

Cikkek a sajtóból / 14.11.2011 / Folytatás

Polgármesterek Dél-Szlovákiában

Új Szó, 2011.10.26-án. A legutóbbi helyhatósági választások alkalmával Nagykéren Dojčan Miroslavot választotta a falu lakossága polgármesternek. Az új polgármester rögtön munkához is látott és új munkastílust vitt a polgármesteri hivatal életébe. Milyen változások történtek egy év alatt a faluban – erről kérdeztük őt.

Cikkek a sajtóból / 02.11.2011 / Folytatás

A kultúrház felújításra vár

A nagy kultúrház épületét felújítják. A minisztérium közel százezres dotációt ígért a fűtésrendszer rekonstrukciója céljából. A hatalmas épület még a Zet akció időszakából származik. A termen kívül könyvtárral, bárral rendelkezik, ezen kívül itt található meg az egészségügyi központ is.

Cikkek a sajtóból / 06.09.2011 / Folytatás

A Csemadok 1949-1989

Születésnapot ünnepelünk, a negyvenediket. Ezt a jelentős évfordulót mi, nagykéri (milanovcei) CSEMADOK tagok méltóképpen kívánjuk megünnepelni. A Csehszlovákiai Magyar Dolgozók Kulturális Szövetségének megalakulását és ennek további tevékenységét elsősorban 1948 februárjának köszönhetjük, amikor a hatalom végleg a dolgozó nép kezébe került.

Könyvek / 01.01.2011 / Folytatás

Falu a madárdalos fák alatt

Vallom, hogy nemcsak illő, hanem fontos dolog ismerni múltunkat, gyökereinket. Ismerek egy mondást, hogy az erős gyökerű fát a vihar nem dönti ki, viszont a korhadt gyökerek a szélnek sem tudnak ellenállni. Mi, nagykériek erős „gyökerűek" vagyunk, s e gyökerek még erősödhetnek, ha mi is úgy akarjuk.

Könyvek / 21.02.2008 / Folytatás

Nagykér monográfia

Emlékkönyvet általában jelentős évfordulók során szoktak kiadni. Ilyen a mi emlékkönyvünk is. Falunk ebben az évben ünnepli a fennállásáról megmaradt első írásos emlék 880. évfordulóját. Községünk a szomszédos településekhez mérten, de járási méretben is a legrégibb településekhez tartozik.

Könyvek / 21.02.2006 / Folytatás

| 1 2 |

©  Obec Velky Kyr | created by Era Web solutions s.r.o. & Mgr. Daniel Szaraz Webstern s.r.o.