Üdvözöljük Nagykéren

Nagykér a Duna menti síkságon fekszik, a Nyitra folyó régi medrének mindkét oldalán. Az Érsekújvári járáshoz, Nyitra megyéhez tartozik. 2363 hektáros területen fekszik. Először Kálmán király 1113-ból származó oklevelében említik, a Zobori apátságnak való ajándékozása alkalmából. A régészeti leletek arról tanúskodnak, hogy a falu már a kőkorszakban is lakott volt, a rómaiak az időszámításunk szerinti 1. évszázadban egy határ menti őrtornyot építettek itt, melyben később az avarok, utánuk pedig a szlávok telepedtek le. Nyitrát és környékét elfoglalta a Huba vezérlete alatt álló Kér törzs, a település pedig a vezér egyik településévé vált. Ennek emlékét a falu ősrégi elnevezése őrzi, amely azonos a törzs nevével.

Polgármesteri köszöntõ

Tisztelt Lakosok!

Az új év küszöbén szokásunkká vált számadást tenni, értékelni az elmúlt évet. Engedjék meg tehát, tisztelt lakosok, hogy röviden összefoglaljam a 2015-ös évet.

Folytatás

Aktualitások

Nyilvános lakossági fórum

Nagykér község tisztelettel meghívja a lakosságot a kis kultúrházban 2016. október 14-én 18.00 órakor kezdődő nyilvános lakossági fórumra. A fórum témája a község csatornarendszerének problémáira és a közös víztisztító üzemeltetésére vonatkozó tájékoztatás lesz.


Meghívó - Szőke Erika AZ ÓRÁT IGAZÍTSÁTOK EL / NASTAVTE SI HODINY

Szeretettel meghívjuk Önt AZ ÓRÁT IGAZÍTSÁTOK EL c. kiállítás megnyitójára 2016. 09. 07-én 18.00 órakor A kiállítást megnyitja: CSEHY ZOLTÁN költő, műfordító, irodalomtörténész. A kiállítás kurátora: CSANDA MÁTÉ művészettörténész. A kiállítás 2016.10. 05-ig tekinthető meg. Helyszín; Szlovák Nemzeti Múzeum - A Szlovákiai Magyar Kultúra Múzeuma Pozsony, Brámer-kúria, Zizka u. 18.


Meghívó - ,,Angyalbárányok” c. bábjáték előadásra

Kedves gyerekek! Szeretettel hívunk és várunk bennneteket Écsi Gyöngyi mese és bábjáték előadására ,,Angyalbárányok” címmel, amely 2016. július 27-én (szerda), 18.00 órai kezdettel lesz a nagykéri kiskultúrház mögötti teraszon A belépés ingyenes!


Nagykéri krónika eredeti feljegyzései

2016. június 19-én visszakerültek a Község tulajdonába nagykéri krónika eredeti feljegyzései. A 20 éve elhunyt néhai krónikaíró eredeti, cenzúrázatlan kéziratait a krónikaíró fia, MVDr. Dojcsán János adta át a polgármesternek az I. és II. világháború áldozatainak emlékére szervezett megemlékezés keretén belül. Az új temető világháborús emlékművénél rendezett ünnepi megemlékezést falunk szülöttje, Gróf Lajos mérnök és baráti társasága szervezte, amiért ezúton köszönetünket fejezzük ki.


Kapcsolatfelvétel

Obecný úrad Veľký Kýr
Nám. Sv. Jána 1, 941 07 Veľký Kýr

+421 (0)35 6925 080
+421 (0)915 200 801

starostka@velkykyr.sk
kapcsolati űrlap


Péntek, 2016. október 27. / Névnap Sabína

©  Obec Velky Kyr | created by Era Web solutions s.r.o. & Mgr. Daniel Szaraz Webstern s.r.o.